...

Cele mai frecvente greseli in educarea copiilor

Parintii au un rol foarte important in educarea copiilor, iar greselile pe care le fac se reflecta in comportamentul celor mici. Nu puteti face absolut nimic pentru a impiedica ca acest lucru sa iasa la suprafata pentru ca o greseala din copilarie are repercursiuni negative pe termen lung iar acesta realitate nu poate fi schimbata. 

Comportamentele neadecvate ale copiilor sunt cele care arata ca parintii au gresit cand le-au impus anumite reguli sau pur si simplu nu le-au spus ca in societate trebuie urmate anumite reguli de conduita. Din fericire exista multe informatii despre nevoile educationale ale copiilor si o multime de sfaturi pentru parinti in educarea copiilor, mai exact despre parenting.

GRESELI IN EDUCAREA COPIILOR

Parintii sunt predispusi sa faca numeroase greseli in procesul de educare al copiilor, fie din prea multa dragoste, fie din lipsa informarii corecte, fie din pura iresponsabilitate. 

  • Obiceiul copilului de a-i intrerupere pe ceilalti in timp ce vorbesc – Daca nu este invatat de mic ca trebuie sa-si astepte randul in conversatie in semn de respect pentru persoana care a inceput discutia, nu o sa functioneze nici o pedeapsa. In plus, exemplul parintilor este faptul cel mai concludent, care il face pe copil sa inteleaga ca si el trebuie sa urmeze acelasi comportament
  • Copilul insista sa ii cumperi diverse lucruri din magazin – Pentru a intelege ca in viata nu pot primi tot ce isi doresc, copiii trebuie invatati de mici sa-si stapaneasca dorintele. De aceea, parintii trebuie sa stabileasca un criteriu dupa care sunt alese lucrurile din magazin iar aceasta selectie se face in functie de nevoi si nu de dorinte. Intregul proces face parte din educatia copiilor si ar trebui realizat inainte de a porni la cumparaturi. Pentru a evita aceste situatii poti alege sa ii pui celui mic povesti audio in timpul cumparaturilor. 
  • Lipsa de politete – Invata-ti copilul sa fie respectuos si politicos. Daca de mic va avea aceste deprinderi, ii vor folosi foarte mult si in viata de adult. In cazul copiilor care nu prea inteleg acest lucru din explicatii logice, se poate exemplifica practic modul in care functioneaza magia cuvintelor politicoase. Fii primul care-i spune: „salut“; „te rog“; „multumesc“, etc si vei vedea ca si copilul iti va raspunde la fel.
  • Nu inteleg ca unele lucruri fac parte din „secretul familiei“ – Cei mici nu stiu ce inseamna rusinea sau jena si nu inteleg ca unele informatii nu trebuie impartasite altor persoane din afara familiei. Daca ei nu sunt invatati de mici ca fiecare familie are anumite secrete s-ar putea sa plaseze cateva cuvinte nepotrivite la momentul nepotrivit care sa va puna intr-o lumina nefavorabila. 
  • Lipsa de incredere in fortele proprii – Daca parintii nu ii ofera libertatea de a-si exprima trairile si de a desfasura singur anumite activitati, acestia vor avea mereu teama de a face ceva cand nu sunt parintii in preajma. Copilul trebuie sa inteleaga ca este liber sa experimenteze si ca din greseli se invata, pentru ca in sens contrar, el va simti mereu frica si teama atunci cand se indeparteaza de parintii considerand ca la fiecare pas este un pericol. Invatarea din propriile greseli este o buna metoda de educatie copii si nu ar trebui uitata.
  • Intra usor in situatii neplacute – Este important ca cei mici sa dezvolte increderea de sine si sa fie curajosi, insa trebuie sa inteleaga ca totul are o limita. Daca intra in discutie cu un strain care are interese ascunse s-ar putea sa aiba de suferit. Atunci cand copilul se bucura de o armonie deplina in familie nu poate intelege ca unii adulti ar putea face rau copiilor, pentru ca el are un exemplu pozitiv in fata si acesta reprezinta criteriul cel mai important pentru el. 

Greseli parentale

Parintii trebuie sa inteleaga ca televizorul, protectia exagerata si bataia nu fac decat sa dauneze celor mici si nu sunt metode eficiente de educatie pentru copii. Chiar daca uneori televizorul pare metoda cea mai la indemana de a scapa de copii acesta nu reprezinta o buna solutie pentru educatie. In acelasi context, grija si igiena exagerata dar si pedepsele dure impiedica copilul sa se dezvolte in deplina armonie. 

Cresterea si educatia copiilor par a fi sarcini destul de dificile, iar rolul parintilor in educatia copiilor este extrem de important. De aceea, acestia ar trebui sa aiba grija sa nu faca prea multe greseli care ar putea influenta in mod negativ viata micutilor. 

Iata cateva greseli des intalnite in procesul de educare copii pe care le pot face parintii care sunt prea ocupati pentru a-si supraveghea copiii indeaproape. Totodata, prezentam si cateva sfaturi pentru parinti in educarea copiilor.

Lipsa unor reguli de comportament

Rolul parintilor in educatia copiilor este esential, iar acestia trebuie sa impuna anumite limite comportamentale, pentru ca cel mic sa inteleaga ca trebuie sa se supuna unor reguli stricte de conduita. Copiii trebuie sa stie ca in urma incalcarii acestor reguli de comportament vor avea de suportat consecintele. De fapt, toate aceste reguli reprezinta baza unei dezvoltari afective si mentale sanatoase si au rolul de a mentine copiii in deplina siguranta. La polul opus, lipsa acestora va favoriza instalarea haosului in viata micutilor. 

Implicarea parintilor in educatia copiilor este esentiala, iar implementarea unor reguli clare care sa reflecte principiile si valorile de viata este cheia reusitei. Avand in vedere ca micutii invata foarte multe informatii prin imitare, daca parintii aplica anumite reguli cu regularitate, sunt sanse mari ca cei mici sa le copieze. 

Daca nu o sa impui niste reguli clare la care copilul sa se adapteze pe masura procesului de dezvoltare, acesta va avea un comportament haotic si vor deveni iresponsabili. Totodata, lipsa regulilor genereaza carente mari in educatia copilului si multa suferinta mai tarziu.

Nu se respecta nevoia de independenta a copilului

Pentru a se dezvolta armonios, copiii trebuie lasati sa experimenteze diverse lucruri si sa-si castige independenta, lucru care face parte din educatia copilului. Aceasta arata faptul ca cel mic a ajuns la un anumit nivel de dezvoltare si ca este capabil sa faca un anumit lucru, fara sa aiba nevoie de ajutor. In functie de varsta pe care o are, copilul face diverse achizitii iar aceste progrese reprezinta un pas inainte in procesul de dezvoltare. 

Inca de cand sunt mici, copiii parcurg diferite etape pentru a-si castiga independenta si a-si contura personalitatea. Parintii trebuie sa le ofere posibilitatea de a deveni independenti insa trebuie sa impuna totusi o limita, deoarece in caz contrar, copilul poate deveni dezorganizat din punct de vedere comportamental si va avea pretentii neconforme cu realitatea. Implicarea parintilor in educatia copiilor nu trebuie confundata cu implicare activa in viata copiilor, dimpotriva!

Daca cel mic nu a reusit sa-si castige nivelul de independenta specific varstei nu va avea incredere in sine si va simti mereu teama, pentru ca nu isi cunoaste capacitatile. Rolul parintilor in educatia copiilor este esentila, dar acestia trebuie sa aiba mereu in vedere nevoia de independenta a copilului si, totodata, sa il incurajeze in aceasta directie. Numai in acest mod micutul de azi va deveni un audlt echilibrat maine.

Educarea copiilor - cele mai frecvente greseli si urmarile acestora
Cele mai frecvente greseli in educarea copiilor

Comportamente conditionat de compensatii

Parintii foarte ocupati sar peste unele etape necesare in procesul de educatie copii si apeleaza de prea multe ori la compensatii. Oferindu-le mici beneficii materiale, parintii vor sa compenseze lipsa de timp acordat copiilor. Ceea ce parintii nu inteleg este ca acest lucru nu este benefic pentru dezvoltarea lor, fiind o mare greseala in educatia copilului. Printr-un astfel de comportament se vor confrunta cu tot felul de neplaceri la un moment dat. 

De indata ce parintii recurg la compensatii, pe masura ce cresc copiii vor avea cerinte excesive si nu vor accepta nici un refuz, vor fi mereu nemultumiti si pot aparea chiar si tulburari de comportament. Fii atent ce anume ii oferi copilului tau, pentru ca daca acel lucru nu se afla in concordanta deplina cu nevoia si varsta copilului, vei face mai mult rau celui mic decat bine. 

La o varsta frageda copiii nu au nevoie de lucruri scumpe, ci dimpotriva, de timp de calitate petrecut alaturi de parinti, de afectiunea si imbratisarea acestora. Nu poti inlocui toate aceste lucruri cu un obiect de valoare. Copiii isi exprima mereu nevoia de afectiune si intelegere din partea parintilor mai mult decat sa-si satisfaca anumite mofturi, iar satisfacerea acestei nevoi este esentiala pentru o buna educatie si inteligenta emotionala.

Copilul invata din strategiile parintilor, ceea ce le va afecta viata in mod negativ.

Lipsa de disciplina

Unii parinti nu considera ca este necesar sa-si disciplineze copiii de cand sunt mici si ajung cu timpul sa transforme disciplina in pedepse fizice si sa le aduca tot felul de jigniri. Acest tip de comportament impiedica copilul sa aiba o stima de sine crescuta si il raneste profund emotional. 

In acest context copilul nu va invata decat ca acesta este modul in care isi exteriorizeaza emotiile negative si va crede ca este absolut normal furios sau nervos este normal sa reactionezi asa. Avand in vedere ca cei mici isi imita parintii, acestia vor ajunge si ei sa aiba un comportament similar si nu va avea curajul sa se confrunte cu provocarile vietii. 

Toate aceste greseli in educatia copilului il fac pe cel mic sa simta ca parintii sau sunt vulnerabili si incapabili sa gaseasca solutia optima de rezolvare a problemelor. 

Cea mai mare greseala pe care o pot face parintii este pedeapsa fizica. Acesti parinti nu inteleg ca acest tip de comportament nu impune respect, ci mai degraba umilinta si resentimente. Bataia afecteaza in mod negativ relatia de incredere dintre copil si parinte si il face pe cel mic sa-i poarte ura in suflet pe termen lung si chiar sa doreasca sa se razbune la un moment dat. Educatia copilului cu bataia nu mai este de mult o metoda eficienta si trebuie evitata. Mai mult, pentru o buna educatie emotionala, parintii ar trebui sa evite agresivitatea de orice fel – fizica, verbala sau comportamentala.

Dorinta excesiva a parintilor de a-si vedea copiii realizati

Unii parinti fac greseala de a pune pe umerii micutilor propriile nevoi, tocmai din cauza insucceselor lor din viata. Nu suprasolicita copiii cu activitati extrascolare si nu ii criticati excesiv de mult. Alti parinti continua sa ii controleze in exces atunci cand sunt mari tocmai pentru ca ei au suferit in copilarie din cauza lipsei de interes a propriilor parinti.

Trebuie sa intelegi faptul ca fiecare copil este o cu totul alta persoana care are nevoi diferite de ale tale. Renunta la a fi mult prea protectiv, pentru ca copiii de azi au o capacitate mult mai mare de integrare.

Totodata, nu stresa copilul cu prea multe activitati, pentru ca va ajunge sa fie super obosit. Acest comportament gresit poate fi din cauza frustrarii parintilor si va avea efecte negative asupra educatiei emotionala a copiilor.

Alimentatie nesanatoasa

In ceea ce priveste alimentatia, uneori parintii au prea multe asteptari de la copii, interzicandu-le sa consume un anumit tip de alimente pe care totusi ei le cumpara. In tot ceea ce fac copiii urmeaza exemplul parintilor si vor adopta chiar si obiceiurile alimentare nesanatoase. Unii parinti gresesc ca nu introduc in alimentatia bebelusilor la 6 luni si alimente semi-solide si continua sa le dea numai lapte. 

La aceasta varsta copiii pot consuma cereale, sucuri de fructe, legume si carnita maruntita. Toate acestea ajuta la o dezvoltare benefica iar lipsa acestora ar putea duce la anemia copiilor. Educatia copiilor se face inca din primele clipe de viata, iar instaurarea obiceiurilor alimentare sanatoase este esentiala pentru sanatatea si starea de bine a micutului, marcandu-i intreaga viata.

Protectie excesiva

Parintii sunt responsabili pentru cresterea copiilor insa atunci cand sunt hiperprotectivi, din dorinta de a le face bine, le fac mai mult rau. Cel mic trebuie imbracat adecvat, dar nu prea gros si nu prea subtire pentru a fi ferit de boli. Nici o atentie in exces nu face bine copilului pentru ca acesta trebuie sa isi gaseasca singur drumul spre independenta. Pe masura ce creste, invata tot mai multe lucruri, isi face tot mai multi prieteni si se va simti confortabil cu viata lui. 

La varsta pubertatiii, adolescentii isi doresc tot mai multa intimitate iar unii parinti continua sa isi sufoce psihic micutii, aceasta fiind una dintre cele mai mari greseli care se pot face in educatia copiilor. 

Neglijarea igienei orale

Multi parinti nu tin cont de faptul ca alimentatia cu biberonul dupa varsta de un an favorizeaza instalarea cariilor precum si aparitia altor probleme dentare. Este foarte important ca cei mici sa aiba o igiena orala corecta inca de la aparitia primilor dintisori de lapte. 

Invata copiii sa se spele pe dinti inca de cand sunt mici si fa-ti un obicei din a duce copiii la controale stomatologice periodice. Si acest lucru face parte din procesul de educare a copiilor.

Dezinformarea sau informarea din surse nepotrivite

Internetul ofera o arie larga de informare, insa depinde foarte mult de unde preiau parintii informatiile si cum le folosesc. Nu este recomandat sa inlocuiesti un consult medical cu recomandarile pe care le gasesti pe un forum, pentru ca sunt putine sanse sa gasesti un tratament eficient si corect in acest mod. 

Parintii nu ar trebui sa administreze un medicament copilului doar pentru ca a citit pe internet despre beneficiile sale. Tine cont de faptul ca acel medicament s-ar putea sa nu functioneze la toata lumea la fel si mai mult decat atat, poate duce la agravarea bolii.

Statul in exces la calculator si televizor

Este indicat ca parintii sa impuna anumite restrictii in ceea ce priveste statul in fata televizorului in special pentru copiii mici, dar si pentru cei mai mari. In acest fel, parintii nu numai ca nu vor incuraja sedentarismul care afecteaza grav sanatatea copiilor, inlocuind-o cu o alta activitate (cu joaca, spre exemplu). Socializarea cu alti copiii are beneficii asupra dezvoltarii si educatiei copiilor. Totodata exista si jocuri care ajuta la dezvoltarea lor precum sahul sau soroban.

Compararea copiilor

Rolul familiei in educarea copilului este important, iar copilul trebuie sa se simta intotdeauna apreciat si sustinut. Din pacate, uneori parintii fac greseala de a compara copiii intre ei. Nu este potrivit sa faci asemenea comparatii deoarece copiii de aceeasi varsta au propriul ritm de dezvoltare. 

Acest proces de dezvoltare este influentat atat de bagajul genetic cat si de factori externi cum ar fi alimentatia si bolile. In plus, comparatia nu va face decat sa indrepre copilul catre pierderea increderii in sine si va genera blocaje comportamentale.

Generarea fricii

Unii parinti fac greseala de a genera copiilor frica de intuneric, de insecte sau chiar frica de medic, insa acest lucru nu le face decat rau. Parintii induc in mintea copiilor anumite aspecte, care apar sub forma unor amenintari, ceea ce influenteaza in mod negativ dezvolarea si educatia copiilor.

Adu explicatii logice copiilor daca vrei sa inteleaga care sunt eventualele pericole cu care se pot concentra intr-un anumit context si evita sa faci remarci care duc la dezvoltarea unor frici ce influenteaza pe termen lung dezvoltarea psiho-emotionala a copilului.

Minciunile

Rolul familiei in educarea copilului este extrem de important, iar rabdarea si onestitatea sunt esentiale pentru formarea si dezvoltare acestuia. Din pacate, atunci cand isi pierd rabdarea in fata avalansei de intrabari venite din partea celor mici parintii recurg la anumite minciuni, care par nevinovate la prima vedere. 

Asa se explica faptul ca unii parinti dau raspunsuri gogonate la intrebarile mai sensibile, insa este total gresit sa iti faci copilul complice la o minciuna. Acesta este un comportament neadecvat care impiedica copiii sa faca diferenta dintre realitate si minciuna. 

Aceasta „strategie” in educatia copiilor pare a fi metoda cea mai la indemana in anumite situatii, insa rezultatele obtinute il fac pe cel mic nesigur si introvertit. Pe masura ce creste, copilul va descoperi singur ca realitatea este diferita fata de ceea ce stia el de la parinti.  

Folosirea antibioticele in mod excesiv

Unii parinti sunt extrem de panicati inca de cand vad ca cel mic se confrunta cu o banala raceala si ii administreaza imediat antibiotice, fara sa tina cont de efectele adverse. 

Parintii trebuie sa inteleaga ca excesul de antibiotice impiedica dezvoltarea optima a copilului si ii afecteaza in mod negativ imunitatea.

In calitate de parinte este important sa inveti din greselile altora si sa eviti sa repeti si tu aceleasi greseli. 

Accepta faptul ca ai un rol extrem de important in educatia copilului si profita din plin de fiecare moment pentru a ajuta copilul sa devina independent si increzator in sine. Sustine-ti copilul in procesul de educatie si invata-l ca un comportament adecvat si o gandire logica sunt factorii cei mai de pret care il ajuta sa devina ceea ce isi doreste in viata. 

Daca vrei sa stii despre metode alternative de educatie poti sa citesti si articolul despre educatia Montessori.

Seraphinite AcceleratorBannerText_Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.