...

Cum se face diversificarea alimentatiei

Procesul de diversificare la 6 luni ocupa un rol foarte important in alimentatia corecta a bebelusilor de peste 6 luni. Acesta este momentul ideal in care cei mici fac trecerea de la alimentele lichide la cele solide. 

Dupa fiecare aliment nou introdus este important sa astepti cate 3 zile pentru a vedea daca micutul tau nu face o reactie alergica.  

Cand incepe diversificarea la bebelusi

Daca te intrebi cand incepe diversificarea la bebelusi, retine varsta de 6 luni sau chiar pe cea de 5 luni, in functie de necesitatile copilului. Diversificarea hranei la 6 luni se face treptat, urmand o schema diversificare 6 luni adecvata. Se poate incepe de la piureuri bebe fine de legume si se continua cu piureuri bebe mai dense. 

Diversificarea la 6 luni continua cu supa strecurata, supa crema, fructe pasate si diverse combinatii de fructe cu branzica dulce. Toate aceste retete diversificare contin un plus de gust si aportul necesar de proteine, pentru o dezvoltare armonioasa. 

Acceseaza site-ul Carturesti.ro si afla mai multe informatii despre diversificare 6 luni si dezvoltarea personala a bebelusului. Vei intelege mai bine care sunt etapele diversificarii si schema diversificare bebelusi 6 luni, cand incepe diversificarea la bebelusi, la ce varsta se face trecerea de la un aliment la altul si cum trebuie sa-ti hranesti bebelusul in mod corespunzator. Trebuie retinut faptul ca pentru fiecare parinte este o adevarata provocare pentru a stii care sunt alimentele potrivite fiecarei varste.

Cu ce incepem diversificarea dupa 6 – 7 luni

Daca in primele luni de viata bebelusul consuma in mare parte doar lapte, dupa 6 luni intervin o multime de fructe si legume, dar si carnita din care puteti face preparate rapide si delicioase. 

Daca te intrebi cu ce incepem diversificarea, noteaza-ti ca la varsta de 5 luni bebelusii alaptati la san, pot manca supa-crema de morcovi, iar dupa 6 luni pot consuma supa-crema de legume cu putina carnita de pui. Apoi treptat se introduce branza dulce de vaci facuta in casa, care se amesteca cu piureul de fructe rezultand un preparat delicios. 

Cu ce se incepe diversificarea la bebelusii hraniti cu lapte praf

Bebelusii alimentati cu lapte praf, pot consuma de la 5 luni cereale iar dupa 6 luni si ei isi imbunatatesc meniul zilnic cu un mix din cereale, banana si mar. Pe la 6 luni jumatate pot consuma branza de vaci si supa-crema de legume si carne de pui, iar apoi cate un sfert de galbenus de ou tare de 2 ori pe saptamana. 

La 7 luni ii poti introduce in regimul alimentar de genul:

  • ficatei de pui fierti iar masa de lapte care o consuma de obicei dupa masa, poate fi inlocuita cu iaurt facut in casa, amestecat cu fructe proaspete. 

Cumpara-ti o carte retete diversificare bebelusi de pe site-ul Elefant.ro si vei vedea ca aici gasesti felurile retete care reprezinta un punct de inspiratie chiar si pentru mamicile mai indemanatice. 

Meniu diversificare 8 luni

La varsta de opt luni, se poate inlocui carnita din supa-crema de legume cu peste alb fiert. De asemenea, in meniu diversificare 8 luni se mai poate adauga supa de perisoare facute din carne de pui si orez.

Iata cum poate arata un meniu diversificare 8 luni:

  • Micul dejun: lapte cu cereale pline de vitamine, adecvate varstei
  • Gustarea de la ora 10.00: mix de fructe cu branza de vaci si cereale
  • Masa de pranz: supa-crema de morcovi, dovlecel, cartof, ardei cu carnita de pui sau ficatei sau galbenus de ou sau peste. Meniul poate sa cuprinda galbenus de ou si peste doar de 2 ori pe saptamana. 
  • Gustarea de dupa-amiaza: iaurt cu fructe proaspete.
  • Masa de seara: lapte cu cereale.

Diversificare 9 luni

Copiii de 9 luni pot consuma fructe mai diversificate cum ar fi:

banana, mar, ananas, pepene galben, caise, piersici, struguri albi fara coaja si samburi.

Pentru a obtine un meniu de diversificare la 9 luni echilibrat, se poate face un mix din toate aceste fructe adauga 2 lingurite de cereale si combina cu branza de vaci preparata in casa. Este un amestec foarte hranitor pentru micul dejun iar cei mici o sa-l adore. 

Intr-o diversificare de 9 luni, la masa de pranz bebelusii pot consuma supa-crema de legume cu taitei si carnita de pui. Daca vrei sa acresti putin supa, poti adauga si cativa stropi de lamaie. 

La 9 luni, cel mic poate manca ficatei de pui de 3 ori pe saptamana. De asemenea, ii poti face dovlecel umplut cu carne de pui si orez, spanac cu orez sau pastai de fasole fierte, dar fara usturoi sau bulion.

Imediat dupa 9 luni, nu va mai trebui sa mixezi alimentele deoarece copiii vor avea tot mai multi dintisori si vor putea manca fructele, legumele, carnita, oul si ficatelul doar maruntit.

Diversificarea la bebelusi pas cu pas – sfaturi practice

Poti gasi informatii variate despre diversificarea la bebelusi pas cu pas si sfaturi utile in diverse carti diversificare pentru bebelusi ce ajuta in educarea acestuia. Iata cateva lucruri pe care ar trebui sa le retii:

  • Cand incepi diversificarea la copii, inlocuieste biberonul cu canute cu cioc, special facute pentru a ajuta copii sa bea mai usor. Chiar daca la 8-9 luni nu accepta aceasta canuta, insista pentru ca nu este bine ca la varsta de 1 an sa mai bea apa, ceai sau lapte cu biberonul.
  • Daca cei mici isi manifesta interesul de a manca cu mana, lasa-l sa experimenteze, pentru ca vrea sa studieze alimentul respectiv. La varsta de 1 an va incepe treptat sa foloseasca si lingurita. Decat sa refuze mancarea mai bine il lasi sa manance singur pentru ca doar pe la 1 an si jumatate isi formeaza deprinderile de a manca cu lingurita sau furculita. 
  • De indata ce a trecut de varsta de 6 luni, diversifica-i alimentatia si cauta retete diversificare 6 luni potrivite. In caz contrar, daca nu se face diversificarea la 6 luni, copiii care consuma doar lapte si suc de fructe vor refuza mai tarziu sa manance alimente solide. Nu ii da sa rontaie pufuleti, sticksuri, paine, si dulciuri, pentru ca acestea nu sunt sanatoase si ii vor taia pofta de mancare.
  • Cand incep diversificarea la 6 luni, unii copii refuza sa consume o numita mancare pentru ca nu ii place culoarea si textura. Nu ii forta sa manance daca nu vor, mai bine introdu alimentul respectiv peste cateva zile, dar in alta combinatie. 
  • Daca cel mic ia in greutate, si este fericit si activ atunci nu e nici o problema daca a mancat mai putin. Unii copii se satura mai repede, altii mananca mai mult in functie de apetit, dar indiferent de situatie, nu trebuie sa fortezi bebelusul sa manance mai mult decat vrea. 

Diversificare 6 luni – reguli de baza

Cand se incepe procesul de diversificare 6 luni apar foarte multe alimente noi in meniul bebelusului. Iata cateva sfaturi esentiale de organizare a meselor bebelusului in schema diversificare:

  • pentru prima zi in care ii introduci mancarea solida ar trebui sa alegi un fruct nu foarte dulce, dar nici prea acru, sau o leguma fara prea mult gust, cum ar fi morcovul. In acest fel, este mai usor ca cel mic sa accepte noul aliment. 
  • micul dejun si pranzul se servesc la aceasi ora zilnic
  • invata copil sa manance in scaunul de masa si nu ii schimba locul
  • nu lasa copilul sa se joace in timp ce mananca.

Acceseaza site-ul Elefant.ro si afla cum trebuie sa iti hranesti copilul corect si sanatos, respectand schema diversificare si descoperind cat mai multe retete diversificare 6 luni. 

Diversificarea la bebelusi dupa 6 luni – ce mai trebuie retinut

Daca ai inceput diversificarea la bebelusi, retine ca dupa 6 luni acestia vor putea manca cate 2 mese de mancare solida pe zi, care vor fi completate cu lapte, la nevoie. Cele 2 mese cu alimente solide trebuie consumate in prima parte a zilei, prima intre 8-10 iar masa de pranz intre orele 11-13. Iata care ar trebui sa fie alimentatia copiilor de 6-8 luni:

  • 2 mese solide pe zi
  • 3 mese de carnita alba fiarta pe saptamana
  • 1 galbenus de ou pe saptamana, consumat doar cate o jumatate la inceput
  • 1 masa de ficatei de pasare pe saptamana

Diversificare 6 luni meniu – legume si fructe

In cadrul procesului de diversificare 6 luni, meniul este bazat la inceput exlusiv pe legume si fructe. Dimineata este indicat sa manance fructe crude pentru ca sunt foarte bogate in vitamine si ii confera energia de care are nevoie. 

Iata lista de fructe indicate in schema diversificare bebelusi peste 6 luni:

  • mere
  • pere
  • prune
  • pepene galben
  • nectarine
  • piersici
  • caise
  • avocado

Citricele se introduc in alimentatia bebelusului doar dupa varsta de 8 luni si banana ceva mai tarziu, pentru ca unii copii pot dezvolta alergii la acest aliment. 

Introdu fructele doar cate unul o data la 3 zile si abia mai tarziu poti face diverse combinatii de fructe, in functie de preferintele copilului.

Scheme diversificare bebelusi – de ce sunt importante fructele

In cele mai multe scheme diversificare bebelusi, fructele sunt primele care apar, acestea fiind extrem de importante pentru dezvoltarea micutilor. Iata de ce copiii mici ar trebui sa consume cat mai multe fructe la inceperea diversificarii:

  • sunt alimente minune, bogate in nutrienti si fara prea multe calorii
  • reduc riscul bolilor de inima
  • contin fibre si potasiu si ajuta la buna functionare a organismului
  • au un aport important de vitamina C si acid folic, fiind o sursa importanta de nutrienti
  • au un rol important in regenerarea tesuturilor si sanatatea dintilor
  • fac parte dintr-un stil de viata echilibrat.

Diversificarea 6 luni – retete pe baza de fructe

Pentru ca cel mic sa accepte cu placere noile alimente de la diversificarea 6 luni retetele sunt foarte importante. Poti cauta diversificarea pas cu pas retete, meniu diversificare bebe 6 luni, retete diversificare bebe 6 luni sau o carte diversificare bebelusi. Aici vei gasi diversificare 6 luni meniu bazat pe fructe, cum se face un piure fructe bebe, cate grame de piure mananca bebe, cums e face piure de avocado bebe si alte piure de fructe bebe.

Scheme diversificare bebelusi – cu ce legume se incepe

Masa de pranz facuta din combinatii de legume si carnita este ideala pentru copiii de 6-8 luni. Pentru inceput introdu pe rand legumele pasate si abia apoi fa supa crema si piure. Pentru un plus de sanatate, gateste legumele la aburi sau la cuptor, pentru ca in acest fel nu-si vor pierde din vitamine si nutrienti. 

Iata care este lista de legume indicate pentru bebelusii de peste 6 luni, ideale pentru inceperea diversificarii: 

  • morcov
  • pastarnac
  • patrunjel radacina
  • telina radacina
  • cartof dulce, care este foarte aromat 
  • cartof romanesc
  • fasole verde pastai
  • spanac 
  • rosii fara coaja si seminte
  • broccoli
  • dovlecel verde 
  • dovleac de placinta 

Legume diversificare – cum le preparam si de ce sunt recomandate

Prepara legumele la abur si paseaza-le foarte bine la blender. Foloseste ierburi aromatice cum ar fi patrunjel, marar, telina, pe care sa le indepartezi din piure dupa ce au aromatizat mancarea. 

Consumul de legume la un bebe de 6 luni are un aport important pentru sanatatea lui pentru ca:

  • sunt bogate in vitamina A, C, K, 
  • contin acid folic si potasiu, fibre si carbohidrati
  • fasolea, spanacul si broccolo sunt bogate in proteine 
  • ajuta la prevenirea bolilor cronice 
  • imbunatatesc sistemul imunitar 
  • contin fier si previn anemia
  • au putine calorii si combat obezitatea 
  • mentin mintea limpede si impiedica aparitia depresiei
  • mazarea, fasolea, broccoli are un aport important in tratarea constipatiei
  • imbunatatesc performanta creierului activand neuronii 

Este indicat ca cei mici sa consume cate doua portii de legume pe zi. Ideal ar fi sa introduci in meniul copilului atat legume crude, cat si gatite la abur. Poti gasi diverse retete diversificare bebe, cum ar fi: piure de morcov bebe, piure din cartofi, piure din broccoli si alte piureuri pentru bebe din combinatii de legume.

Bebe 6 luni diversificare – tipuri de carne recomandata

La 6 luni bebelusul incepe sa guste cate putin si carnita care este amestecata de regula cu legume, galbenus de ou sau branza de vaci. Cel mic nu trebuie sa consume sub nici o forma carne de porc.

Pentru inceput, in procesul de diversificare bebelus 6 luni, introdu in meniu doar carnea de pui, apoi pe cea de gaina si curcan si mai tarziu peste alb si carne de vitel.

Carnea alba este foarte apetisanta si o poti folosi in multe preparate de baza pentru copii. Este o sursa principala de proteine pe care o poti gati in diverse combinatii iar cei mici primesc o serie de beneficii, care ii ajuta sa se bucure din plin de sanatate.

Carne – cu ce incepem diversificarea la 6 luni

Daca te intrebi cu ce carne ar trebui sa incepi diversificarea la 6 luni, retina ca cea alba este cea mai recomandata. Iata de ce este important sa introduci in meniul copilului de 6 luni carnea alba:

  • contine aminoacizi esentiali
  • vitamine B si D
  • minerale (fier, zinc, seleniu, crom si cupru)
  • grasimi 
  • nu contine glucide si fibre, de aceea este important sa gatesti carnea alaturi de carbohidrati, cum ar fi: legume, fructe, verdeturi sau cereale. 
Diversificarea corecta a bebelusului – cum preparam carnea

Pentru diversificarea corecta a bebelusului, carnea ar trebui gatita cat mai sanatos si, totodata, astfel incat sa fie cat mai gustoasa. Iata ce ar trebui sa tii minte despre prepararea carnii in acest moment:

  • Foloseste doar piept dezosat sau muschiulet pentru a nu avea grasime si piele. Da in clocot carnea, strange spuma care se formeaza deasupra apei si apoi pune-o la aburi.
  • Poti prepara carnea impreuna cu legumele la cuptor, asezoneaza-le cu un strop de ulei de masline si condimente, cum ar fi: rozmarin, oregano sau patrunjel. In acest fel vei obtine un preparat plin de aroma. Nu pune deloc sare in preparate pana ce bebelusul nu se apropie de 1 an.
  • Dupa ce carnea s-a patruns bine, paseaz-o pana ce devine un piure de consistenta dorita. Adauga carnita in piure-ul de legume dar ai grija ca preparatul sa nu fie prea dens, pentru ca cei mici sa il poata consuma cu usurinta. 

Iti prezentam in continuare 3 retete diversificare bebelusi – savuroase si usor de preparat – pe care micutul tau le va adora.

Retete diversificare bebelusi 6 luni – Guacamole din avocado pentru bebelusi

Aceasta este o reteta care nu necesita mult timp si nici multa indemanare din partea mamicilor. Este gata in cateva minute iar cel mic se poate bucura din plin de toate beneficiile acestui fruct, ce are in componenta sa acid folic si grasimi sanatoase. 

Dat fiind faptul ca are o consistenta cremoasa si contine multe vitamine avocado-ul este fructul ideal pentru bebelusi. 

Ingrediente – Iata de ce ai nevoie pentru aceasta gustare:

  • un avocado 
  • 75 g castravete, fara coaja si seminte 
  • un varf de chimen macinat 
  • 3 picaturi zeama de lamaie

Mod de preparare – Tai avocado pe lung, dai samburele deoparte si apoi scoti toata pulpa fructului. Razi castravetele pe razatoarea mica si il amesteci bine cu avocado-ul si chimenul macinat. Storci apoi si cativa picuri de lamaie si mixezi pana se face un piure absolut delicios. 

Retete diversificare bebelusi 6 luni – Smoothie de ovaz cu suc de mere si caise

Daca cel mic nu prea mananca fructe, nu trebuie sa renunti la diversificare. Rasfata-l cu un preparat hranitor care cu siguranta il va incanta. Acesta are multe vitamine care il ajuta pe cel mic sa se dezvolte armonios. 

Ofera-i posibilitatea bebelusului sa isi ia doza de sanatate dintr-un pahar cu smoothie, preparat rapid si bucura-te si tu din plin de beneficiile acestuia.  

Ingrediente – Iata de ce ai nevoie: 

  • 50 grame fulgi de ovaz
  • 2- 3 caise 
  • 2 linguri suc de mere, preparat in casa.

Mod de preparare – Pui fulgii de ovaz intr-un vas, apoi torni sucul de mere iar cu blenderul vei obtine imediat o pasta fina. Adaugi apoi caisele taiate cubulete si amesteci bine cu blenderul pana ce obti consistenta dorita. La final adauga putina apa plata daca crezi ca amestecul este prea gros. 

Retete diversificare bebelusi 6 luni – Jeleu de mar cu menta

Jeleul cu mar si menta se prepara rapid, are un gust foarte bun si va fi adorat de cei mici. 

Ingrediente – iata de ce ai nevoie:

  • 300 ml suc de mere
  • 1 lingura de faina de cartof
  • un sfert de mar rosu 
  • 2 frunze proaspete de menta
  • 2 linguri apa rece

Mod de preparare – Toarna sucul de mere intr-o oala si pune-l la fiert la foc mic. Dupa ce a ajuns la punctul de fierbere, adauga marul pe care l-ai decojit si razuit pe razatoarea mica, in prealabil. Lasa sa fiarba impreuna pentru cateva minute apoi adauga o frunza de menta tocata fin, care ii va conferi un plus de savoare. 

Separat, amesteca faina de cartofi cu apa rece pana se formeaza o pasta si toarna incet peste sucul de mere. Amesteca energic si mai lasa putin timp la fiert. In cateva minute vei observa ca se obtine consistenta unei gelatine. Opreste focul si da la racit. 

Diversificarea pe luni la bebelusi – afla care sunt preferintele micutilor

Daca vrei ca diversificarea pe luni a copilului sa aiba succes, ofera preparate delicioase micilor pofticiosi. Astfel ei au posibilitatea sa testeze cat mai multe gusturi, arome si texturi si sa isi dezvolte preferintele.

Combina fructele si legumele in diverse feluri pentru a obtine preparate colorate si sanatoase si fa pentru fiecare zi un meniu diversificare variat si atragator. Creierul are nevoie de stimulenti pentru a se dezvolta armonios iar o sursa de vitamine si minerale este absolut esentiala. Fructele si legumele sunt alimente energizante, ce au beneficii deosebit de importante pentru sanatatea mintii si a organismului.

Afla mai multe informatii si despre alaptarea bebelusului pana la sase luni sau despre alimentatia copilului cu varsta de peste un an.

Seraphinite AcceleratorOptimized by Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.