...

De la ce varsta se invata sahul

Descoperă fascinația șahului alături de noi! La Șahul, vârstnici și copii deopotrivă se pot bucura de acest joc captivant. Stimulând mintea și dezvoltând abilitățile cognitive, șahul este o experiență educativă și distractivă pentru întreaga familie. Alătură-te comunității noastre și exersează gândirea logică, îmbunătățește-ți concentrarea și lasă-ți creativitatea să zboare. Cu o tablă de șah și 32 de piese, aventura ta intelectuală începe aici!

Adesea parintii intreaba: De la ce varsta se poate invata sah?

Cu cat incepem practicarea sahului de la o varsta frageda cu atat ii vom ajuta pe cei mici sporindu-le capacitatea coeficientului de inteligenta.

Totusi studiile efectuate sustin ca pentru practicarea jocului de sah varsta propice la care acestia pot incepe este de la 5 ani. Ei fiind suficient de atenti si mai concentrati pe un anumit subiect. 

Indiferent de varsta, atunci cand copiii isi exprima interesul pentru sah este important sa profitam de moment si sa-i inscriem la cursuri.

Un stimul important in acest sens pentru practicarea sahului, este adus de comportamentul adultilor. Daca parintii obisnuiesc sa joace sah si copiii la randul lor vor fi interesati sa practice acest joc si vor fi incantati sa urmeze cursuri de sah daca sunt indrumati in acest sens.

Daca cel mic nu cunoaste inca sahul, pana la varsta cand ajunge la scoala este bine sa il inscrii la cursuri de sah si sa vezi daca reuseste sa se concentreze la joc, fara ca atentia sa ii fie distrasa de-a lungul partidei. 

Incurajeaza-l in mod constant sa joace sah pentru a ajunge la un nivel mai avansat. Daca vezi ca are potential chiar daca isi mai pierde uneori rabdarea, este important ca cel mic sa fie motivat sa invete cat mai mult si cu siguranta va face acest lucru daca vede exemple practice. Uneori teoria, pentru copii, inseamna prea multe detalii fara inteles, insa practica este cea care face diferenta.

Sahul ajuta copiii sa invete mai usor si sa gandeasca mai limpede chiar si atunci cand sunt pusi in situatii limita. Copiii care joaca frecvent sah au o capacitate mai mare de decizie.

Sahul capteaza mintea umana si dezvolta coeficientul de inteligenta la copii. 

Sahul pentru copii este un joc care distreaza si mentine treaz interesul micutilor de a-i descoperi tainele ascunse. Sahul este un joc prin care copiii pot socializa intr-un mediu placut, fiind practicat atat de fete cat si de baieti.

De-a lungul timpului s-au facut o serie de studii educationale si s-a descoperit faptul ca cei mici beneficiaza de nenumarate avantaje, daca incep sa practice sah inca de cand sunt mici. Ei vor invata sa gandeasca mult mai practic si sa solutioneze in mod optim conflictele. In plus, reusesc sa se concentreze mai bine la scoala, dezvoltandu-si abilitatile de citit, scris, invatat si socotit. 

Copiii devin mai independenti si pot lua decizii singuri, pentru ca sahul le dezvolta atat gandirea critica cat si pe cea creativa. 

Sahul pe intelesul copiilor face ca acestia sa perceapa mult mai clar informatiile si sa gandeasca logic.

Este foarte important ca cei mici sa joace sah, pentru ca acest joc le dezvolta imaginatia si inteligenta. Copiii care se concentreaza mai greu la scoala vor reusi prin sah sa vada lucrurile mult mai practic si vor ajunge sa invete cu o mai mare usurinta. 

Cursuri de sah pentru copii

Inscrierea copiilor la cursuri de sah aduc multe beneficii acestora. Cei mici sunt insotiti pe acest drum al cunoasterii de instructori certificati, cu experienta care dau dovada de multa rabdare in munca cu copiii. Daca acestia reusesc sa cunoasca in profunzime tainele sahului, ei pot participa la diverse competitii unde le va fi recunoscut talentul. 

Acceseaza site-ul Chess.com pentru cursuri de sah pentru copii, care ii ajuta pe cei mici sa ii inteleaga tainele ascunse prin joc.

Copiii merita sa descopere placerea de a juca sah. Daca acestia sunt motivati, nu obligati sa participe la cursuri sah, atunci cu siguranta vor reusi sa isi dezvolte din plin abilitatile. De indata ce cunosc regulile si inteleg care este cea mai buna tactica de joc, cei mici au toate sansele sa ajunga la un nivel inalt de performanta si, in plus, vor avea parte de multa distractie. 

De aceea, inscrierea micutului tau la cursuri de sah este o decizie inteleapta.

Sah beneficii cognitive

In plan cognitiv, copilul care joaca sah isi dezvolta foarte mult gandirea. In timpul unei partide de sah, copiii fac analize minutioase, apoi incearca sa identifice solutia cea mai potrivita pentru a face sah-mat. Si in cele din urma cauta anumite proiectii care sa ii duca la rezultatul asteptat. 

Pe tot parcursul jocului de sah, copilul este pus sa ia decizii dupa decizii si sa gandeasca rapid, constrans de imprejurari. El trebuie sa isi imagineze cum va decurge jocul in diferite situatii pentru a pune adversarul in dificultate apeland in acest fel la diferite strategii.

Tot acest proces de analiza il ajuta ca, atunci cand este mare sa ia deciziile cele mai inspirate chiar si cand se afla in situatii mai dificile. Chiar daca copilul nu va face nici o legatura intre jocul de sah practicat la varsta copilariei si imprejurarile cu care se va confrunta in postura de adult, exista totusi o conexiune logica. 

Mintea copilului este antrenata sa gandeasca profund in situatii limita, copilul fiind fortat de imprejurari sa gasesca cea mai buna solutie de a iesi din joc invingator, fapt care il va influenta pozitiv ceva mai tarziu. 

Dezvoltarea increderii de sine

Practicarea sahului ajuta si copiii care nu prea au stima de sine, sa isi gasesca din nou increderea in fortele proprii.

Ei vor redobandi increderea de sine daca observa ca pot invata regulile de sah si daca reusesc ulterior sa iasa invingatori. Acesta este un aspect deosebit de important in plan emotional deoarece copiii care nu reusesc sa se puna in valoare, nu vor ajunge niciodata sa isi valorifice potentialul. 

Cei care participa pentru prima data la un curs de sah, vor invata regulile inca din prima ora. Tot parcursul pe care il vor urma dupa aceea, are ca scop final performanta. 

Nu este deloc usor sa joci sah la un nivel inalt de performanta. Pentru ca acest lucru sa fie posibil este nevoie de concentrare si atentie maxima la detalii. 

Dupa ce copiii au reusit sa inteleaga care sunt strategiile de baza ale jocului de sah, diferenta consta in modul in care reusesc sa faca sah mat. In jocul de sah, nu este atat de important finalul ci modul in care micutii ajung invingatori. Doar acei care pot gandi la un nivel superior de inteligenta sunt in masura sa gaseasca calea cea mai scurta si mai eficienta catre castig.

Cei care reusesc sa obtina performante ridicate in sah sunt copiii care au un coeficient de inteligenta ridicat. Acestia sunt pregatiti mintal sa faca fata cu brio diferitelor situatii mai dificile din viata de adult si se pot adapta mult mai usor schimbarilor.

Mai mult decat atat, ei sunt in masura sa gaseasca solutiile optime care ii ajuta sa isi atinga obiectivele propuse in viitor. O minte agila si flexibila este o minte care vede mereu lumina de la capatul tunelului, reusind sa transpuna in plan imaginar anumite strategii printr-o selectie riguroasa.

Pentru primii pasi in sah pentru incepatori vizioneaza videoclipul urmator aici.

De ce trebuie sa inscrii copilul la sah?

Prin sah copiii isi antreneaza inteligenta, socializeaza si se distreaza. Pare a fi combinatia perfecta la prima vedere, insa nu toti copiii reusesc sa faca performanta. Totusi, merita sa iti inscrii copilul la un curs sah pentru incepatori pentru ca in sens contrar, nu vei sti niciodata cum poate evolua. 

 Sahul pentru copii este un joc dinamic, ce ii ajuta sa isi puna in evidenta mintea sclipitoare si le ofera un maxim de distractie. 

Nu uita, ca doar muncind si perseverand cel mic poate ajunge la rezultate spectaculoase. Unii copii se remarca inca de la inceput cu un potential exceptional iar altii, pur si simplu, au aptitudini native, ceea ce le simplifica si mai mult drumul catre performanta. 

Sahul pentru copii

Sahul pentru copii este o alternativa placuta de a petrece timpul liber si este dovedit faptul ca aceasta activitate este foarte utila in educatia copiilor. Jocul de sah a fost introdus ca materie optionala in multe scoli, pentru a oferi sansa copiilor sa se dezvolte prin joc. 

De-a lungul timpului s-au facut numeroase cercetari in care s-a analizat evolutia diferitelor grupuri de copii si s-a demonstrat faptul ca sahul pentru copii are o influenta pozitiva asupra inteligentei acestora.

Poti inscrie micutul la cursurile de sah accesand site-ul smart-education.ro.

Un sport fara varsta

Chiar daca la inceput se credea ca sahul poate fi jucat doar de catre intelectualii care aveau o gandire analitica, cu timpul, tot mai multi oameni au inceput sa practice acest joc. Sahul nu are varsta. Acesta distreaza si stimuleaza atentia oricaror jucatori, insa atunci cand este practicat in mod regulat incepand de la o varsta frageda ajuta la dezvoltarea creierului. 

O copilarie frumoasa nu inseamna numai joaca, ci inseamna invatare prin joaca. Lasa copilul sa invete cat mai multe jocuri pentru a profita din plin de beneficiile oferite. 

Sahul si dezvoltarea copiilor

Sahul ii face pe cei mici mai responsabili si mai organizati, prin urmare acestia nu vor avea niciodata o viata haotica iar atunci cand vor deveni adulti vor reusi sa gandesca in mod strategic.

Este esential ca cei mici sa mentina o regularitate in practicarea sahului pentru ca mintea lor sa fie antrenata pentru o gandire logica si intuitiva. 

Sahul pentru copii are reguli stricte care se aplica cu o mare exactitate. Disciplina este foarte importanta in sah, dar si in viata de zi cu zi. Cei mici vor invata tot ce trebuie sa stie despre tabla de sah, piese, mutari si ca doar prin respectarea regulilor isi pot atinge obiectivele propuse. De asemenea, ei vor intelege ca sinceritatea si corectitudinea sunt mai importante decat norocul sau greseala celuilalt. Un succes bazat pe corectitudine cantareste mult mai mult decat unul obtinut din greseala, iar un joc de sah exemplifica foarte bine acest lucru.

Sahul un sport bazat pe strategie

Pentru o dezvoltare armonioasa este important ca cel mic sa isi dezvolte increderea de sine. Atunci cand se joaca si vede ca reuseste sa inteleaga diferite reguli si tactici de joc devine mai increzator. El analizeaza si cerceteaza inainte de a lua decizia de a muta vreo piesa ceea ce inseamna ca si in viata de adult, va analiza mai intai consecintele si abia apoi va lua o decizie finala. 

Intr-un joc de sah, micutii sunt constransi sa gaseasca anumite strategii care sa ii ajute sa obtina succesul. Avand in vedere ca pe tot acest parcurs ei isi formeaza gandirea, copiii reusesc sa se remarce prin abilitati extraordinare de memorare.

Jocul de sah practicat de copii pe timp indelungat, favorizeaza atingerea performantelor academice ale copilului si il transforma intr-un adult mai intelept si mai disciplinat. Avand in vedere ca acest joc ofera copiilor modalitati concrete, in care primesc recompense sau pedepse, acestia inteleg imediat ce inseamna corectitudinea si incorectitudinea. 

Sahul se joaca pe baza unor reguli stricte, analize minutioase si multiple strategii. Este un joc care stimuleaza copiii sa gandeasca si le antreneaza mintea pentru a gasi modalitatea cea mai usoara de a castiga. Un copil care este interesat de jocul de sah demonstreaza ca isi poate folosi mintea la un nivel inalt si se pot concentra foarte bine.

Sah online pentru copii

Lasa-ti copilul sa invete tainele sahului inca de cand este mic si sa joace sah pentru ca este un joc distractiv care ii pune in practica inteligenta si il face sa se dezvolte frumos. Dupa ce copilul va parcurge un curs de sah pentru incepatori reusind in timp sa ajunga la performanta, recompensele primite vor fi pe masura asteptarilor. 

Copiii nu se nasc genii, ei au capacitatea de a parcurge cu pasi repezi un proces de dezvoltare la nivel intelectual, iar partidele de sah sunt foarte educative. Insa pentru ca acest lucru sa fie posibil, ei au nevoie de stimuli pentru a-si forma modul de gandire si de a ajunge la un nivel inalt de performanta. 

Tinand cont de acest aspect, este important sa ne stimulam copilul sa joace sah pentru ca doar prin antrenarea mintii copiii pot deveni adulti mai buni si mai intelepti care isi pot pune in valoare adevaratul potential, contribuind in mod pozitiv la dezvoltarea societatii. 

Citeste mai multe informatii si despre cubul Rubik sau Soroban.

Seraphinite AcceleratorOptimized by Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.