...

Educatia copilului

Educatia este darul cel mai de pret pe care il poti oferi copilului tau. Nu este suficient sa ai un copil sanatos, ci trebuie sa-l ajuti sa isi dezvolte si inteligenta, iar educatia Montessori este una dintre cele mai eficiente si promitatoare metode.  

Maria Montessori a fost prima femeie medic din Italia care a reusit sa descopere o tehnica speciala prin care cei mici reusesc sa asimileze o serie de informatii cu mare usurinta. Aceasta tehnica se bazeaza pe inserarea unor sarcini in activitatile in care copilul se implica cu placere activitatea independenta a copilului. In acest fel, ceea ce micutului i se parea dificil inainte, devine placut si motivant.

Metodele Montessori vin in sprijinul parintilor care isi doresc ca cei mici sa aiba o minte sclipitoare si vor ca ei sa deprinda tehnici de invatare prin joaca. In educatia Montessori a copiilor este important aportul parintilor, dar si al educatorilor si invatatorilor care le sunt alaturi de-a lungul timpului.

Educatia Montessori pentru cei mici – cum functioneaza

Metodele folosite in educatia Montessori pentru cei mici stimuleaza inteligenta copilului intr-un mod cu totul aparte. Tehnica se bazeaza pe faptul ca, inca de la nastere, copilul are o mare capacitate de invatare si este capabil de implicarea intr-un proces de formare si dezvoltare extrem de eficient, din prima zi de nastere si pana la varsta de adult.

Etapele dezvoltarii copiilor

Pentru a putea fi aplicata cat mai eficient, in educatia Montessori este esentiala cunoasterea etapelor de dezvoltare a copiilor. Iata care sunt acestea:

  • Varsta 0-6 ani – Este perioada in care copilul dezvolta o explorare senzoriala, mintea lui asimiland informatiile ca un burete. Totodata, acum copilul are un mare interes pentru limbaj si incepe sa faca diferenta intre ce este real si ce este imaginarm, fiind capabil sa gestioneze situatii diverse. Pana la 6 ani, copiii se afla in cea mai buna perioada de invatare, pentru ca acum pot asimila foarte multe informatii fara prea mare efort.
    Copiii au o sensibilitate profunda si o putere mentala cu totul aparte. Niciodata nu vor mai avea aceeasi capacitate de invatare ca acum, pe tot parcursul etapelor de dezvoltare. 
  • Varsta 6-12 ani – Este perioada in care activitatile copilului se bazeaza pe rationament. Acum se dezvolta imaginatia si moralitatea. Daca cel mic ar fi lipsit de imaginatie, nu ar putea explora lumea din jur cu acelasi interes. Copilul are acum o minte rationala si vrea sa cunoasca toate detaliile despre lucrurile care il intereseaza. 
  • Varsta 12-18 ani – Este perioada in care copilul devine uin adolescent care isi exprima tot mai mult nevoia de socializare si de individualitate.
  • Varsta 18-24 ani – Perioada in care adolescentul devine un tanar adult care vrea sa fie independent si sa-si aduca contributia personala la dezvoltarea comunitatii in care traieste.

Invatamant Montessori – beneficii si avantaje

Metodele utilizate in invatamantul Montessori sustin dezvoltarea copiilor, la maximul lor potential, in toate aceste perioadele lor de evolutie. Activitatile propuse in functie de varsta sunt special concepute pentru a ajuta la dezvoltarea cognitiva, psihologica, sociala si spirituala a copiilor, iar primii pasi incep de la gradinita sau alte institutii de educare. In acest fel el va avea parte de cel mai bun proces de invatare si va asimila toate notiunile prin joaca. 

Bineînțeles că fiecare părinte își va inscrie copilul la o gradinita cu tehnica de predare Montessori căutând online in functie de locatia geografica.

Un exemplu de gradinita poate fi gasit aici

Educatia Montessori acasa

Educatia Montessori incepe la gradintia si continua si acasa. Ca un parinte responsabil, preocupa-te mereu sa il indrumi corect si sa ii transmiti informatii pe care le poate pune cu usurinta in practica. Este foarte important sa imbini teoria cu practica din educatia Montessori acasa pentru ca, doar asa poti ajuta copilul sa inteleaga mai bine ceea ce vrei sa-i exprimi. Renunta sa-i spui copilului ca trebuie sa faci asa si nu invers, fara sa ii oferi nici un fel de motivatie. 

Exista atatea modalitati in educatia Montessori pentru acasa prin care sa ii captezi atentia, si sa il faci mai interesat sa descopere o multime de lucruri din jurul sau. Este important sa-l inveti pe cel mic sa isi vizualizeze propriile dorinte si sa isi imagineze cum ar fi daca ar reusi sa faca ceea ce isi doreste. 

Spre exemplu, daca vrea sa castige un meci de fotbal atunci este important sa se imagineze pe teren, invingator. In acest fel, va fi mult mai motivat sa vada ca acest lucru se poate intampla si in plan real, nu doar in cel imaginar.

Educatia Montessori – dezvoltarea imaginatiei

Educatia Montessori in primii ani de viata este foarte eficienta, daca parintii stiu ce trebuie sa faca. Pentru a-l ajuta in calitate de parinte, invata-ti copilul sa isi transforme dorintele in afirmatii, pentru a intelege mai bine care este impactul final. El trebuie sa isi repete mereu ca poate sa faca ce isi doreste si ca nimic nu il poate impiedica sa isi vada visul implinit. 

Motiveaza-ti copilul sa creada in el, inca de cand este foarte mic, in acest fel isi va dezvolta increderea de sine. Toate acestea sunt tehnici folosite in educati Montessori si au efecte foarte bune in primii ani de viata, fiindu-i de folos copilului pe termen lung.

Educatia Montessori – cresterea increderii in sine

Un alt aspect vizat de educatia Montessori in primii ani de viata este dezvoltarea increderii in sine. Credinta intareste ideea ca ceea ce iti doresti se poate intampla si ca indiferent ce obstacole apar, nu trebuie sa renunti. In faza initiala totul porneste cu un vis care mai devreme sau mai tarziu, se implineste. 

Daca toate acestea vor face parte din educatia copilului tau, atunci poti avea incredere deplina ca cel mic va reusi in viata. Spre deosebire de adulti, copiii cred din tot sufletul ca vor reusi sa-si indeplineaza visele, insa trebuie sa ai mare grija sa nu fie demoralizat pe parcurs. Atunci cand are mici indoieli, sustine-l si ajuta-l sa mearga mai departe. 

Educatia Montessori – dezvoltarea abilitatilor de socializare

Copii au nevoie de socializare in medii si situatii diverse, motiv pentru care educatia Montessori indeamna parintii sa permita copiilor interactiunea cu alti copii la locurile de joaca. Spre exemplu, atunci cand mergi la cumparaturi sau la sala de sport, lasa-l la locurile de joaca special amenajate pentru cei mici. Aici sunt supravegheati de catre un personal specializat si pot invata lucruri folositoare. 

Puteti sa amenajati si acasa un spatiu de joaca ordonat cu niste rafturi pe care sa puneti cateva jucarii colorate care scot si sunete diferite. In acest fel, cei mic isi pot exersa coordonarea ochi-mana dar si motricitatea.

Apeleaza cu incredere la educatia Montessori pentru ca aceasta pune accent pe invatarea copiilor prin joaca. Ce poate fi mai frumos pentru un copil, decat sa exploreze lumea din jurul sau jucandu-se?

Pentru a citi mai multe despre aceasta tehnica de predare acceseaza urmatorul videoclip.

Educatia Montessori in Romania de peste 25 de ani

Educatia Montessori se practica in intreaga lume unde mii si mii de copiii au posibilitatea de a se dezvolta armonios pe baza acestor tehnici. Acestia cerceteaza atent spatiul din jur si isi dezvolta abilitatile prin joaca. Nu uita ca cei mici au propriul ritm de dezvoltare, de aceea trebuie sa ai rabdare cu copilul tau in aceasta perioada de invatare experimentala. Aceasta metoda de educatie a dus mii si mii de copii pe culmile succesului.

Din fericire, educatia Montessori este folosita si in Romania de mai bine de 25 de ani.

Vizioneaza acest videoclip care sta drept dovada ca prin munca se poate ajunge la performanta si este exemplu de aplicare de peste 25 de ani a educatiei Montessori in Mehedinti.

Ghid Montessori

Pentru parintii interesati de metodele de educatie Montessori, exista cateva directii utile. Acestia pot studia un ghid Montessori pentru a intelege ca:

  • In primii ani de viata, copiii au o mare capacitate de a se dezvolta in plan psihologic. Dupa ce expui copilului o serie de informatii, lasa-l sa actioneze liber si sa-si exprime parerea. In acest fel va intelege ca si el este important si va avea o stima crescuta de sine.
  • De asemenea, trebuie sa iti cresti copilul intr-un mediu aerisit, ordonat si curat. Daca lucrurile sunt puse in ordine si gandurile lui vor fi in ordine. Un spatiu haotic il impiedica sa gandeasca clar.
  • Ofera-i copilului posibilitatea sa faca miscare. Iesi la plimbare cu el in fiecare zi. Aerul curat ii va face bine si il va ajuta sa gandeasca mai clar.
  • Metodele de educare Montessori sunt cele care pot schimba radical traseul vietii copilului tau. Acestea se bazeaza pe interactionarea copilului cu diferite materiale care ii sustin dezvoltarea si ii sprijina creativitatea. 

Cumpara-ti si tu o carte educativa care sa te ajute sa continui procesul de invatare acasa impreuna cu cel mic accesand site-ul Libris.ro.

Montessori scoala

Copilul tau merita tot ceea ce este mai bun de aceea este foarte important sa constientizezi importanta acestor metode de educare pe tot parcursul etapelor de dezvoltare. Astfel ideea de a da copilul la o gradinita si apoi o scoala Montessori merita intreaga atentie.

Mai mult, implica-te activ in cresterea copilului si nu te multumi cu putin. Acest lucru inseamna sa il supraveghezi atent si sa ti o evidenta a progresului lui zilnic. 

Montessori educatie – cum te poti implica activ ca parinte

Metodele de educatie Montessori sunt simple, firesti si intuitive, iar parintii le pot folosi doar implicandu-se activ in procesul de dezvoltare a copiilor. Iata ce poti face in calitate de parinte:

  • Nu lasa copilul sa stea foarte mult timp la televizor indiferent cat de educative pot fi desenele animate. Este mai bine ca cel mic sa exploreze singur spatiul din jurul sau. Lasa-l liber uneori, fara sa ii oferi nici un fel de indicatii pentru a vedea ce vrea sa faca, doar asa isi poate castiga independenta.
  • Joaca-te cu copilul pe podea. Lasa-l se se urce pe tine, sa faca tot felul de miscari jucause, sa se distreze. Acest tip de joaca il va ajuta sa isi coordoneze mai bine miscarile si sa isi dezvolte abilitatile de rezolvare a problemelor lui.
  • Povesteste cu copilul tau despre diverse lucruri si lasa-l sa-si spuna si el parerea. In acest fel va intelege ca ce spune el conteaza si isi va consolida mult mai bine vocabularul. 
  • Fa diferite schimbari in casa, cu lucrurile lui sau cu cele pe care obisnuieste sa le foloseasca la masa. Acest mic truc ii va stimula memoria si il va face sa-si aminteasca unde si cum erau asezate obiectele inainte.
  • Surprinde-ti copilul cu noutati. Invata-l mereu lucuri noi pentru ca in acest fel, el nu va fi reticent la informatii ci deschis si flexibil in procesul de invatare. Lasa-l sa reactioneze liber si indruma-l atunci cand este nevoie. 
  • Initiaza jocuri diverse care sa ii puna in practica imaginatia si sa-i stimuleze creativitatea. Jucati-va de-a v-ati ascunselea pentru ca si acest joc are un rol educativ. Cel mic va invata ca obiectele pot disparea si apoi aparea. 
  • Du-te impreuna cu micutul la cumparaturi, pentru a vedea fete noi, pentru a interactiona cu alti copii si a percepe noi sunete si culori. Un mediu pe care il cunoaste, ii confera relaxare si destindere iar un mediu necunoscut va aprinde in el dorinta de explorare, fara sa aiba temeri. 
  • Invata copilul sa perceapa diferenta dintre greu si usor. Atunci cand arunca tot felul de jucarii pe jos, ajuta-l sa se ridice pe cele mai grele si veti vedea ca atunci cand este pus sa faca acest lucru singur, va intelege ca nu poate. 
  • Invata copilul de mic sa perceapa literele din alfabet. Fa-ti un obicei de a spune mai multe cuvinte cu acea litera, cuvinte care au legatura cu ce face el zi de zi. In acest fel o sa retina mult mai usor. 
  • Numara impreuna cu copilul. Atunci cand iesiti la plimbare fa un joc si numara masinile sau oamenii pe langa care treceti. Numara cu voce tare si vei fi uimita sa vezi ca in curand si copilul va adopta acest obicei. 
  • Citeste-i cat mai mult. Cititul are un rol foarte important in dezvoltarea copilului. Este demonstrat faptul ca bebelusii de 8 luni pot recunoaste diferite grupuri de cuvinte dintr-o poveste daca sunt citite in mod repetitiv de cateva ori la rand. Daca ii citesti in mod constant, copilul va vorbi mult mai repede decat te astepti.
  • Fa-ti obiceiul sa ii citesti povesti seara. Daca are o poveste favorita, inlocuieste personajul principal cu numele lui si schimba putin cursul povestirii pentru ca totul sa para mai interesant si mai distractiv in acelasi timp.
  • Creaza diverse amintiri impreuna cu cel mic. Fa un album de familie in care sa pui diverse fotografii pe care copilul sa le recunoasca. Uitati-va des prin album impreuna cu copilul si veti vedea ca acesta va putea sa asocieze rapid numele persoanei respective cu imaginea. Poti face un album si cu animalele salbatice, domestice, culori sau orice altceva. Rasfoiti des aceste albume, cititi cu voce tare numele animalelor sau al culorilor si vei vedea ca cel mic incearca sa iti imite sunetele. 
  • Lasa copilul sa se joace liber pentru a experimenta. Lasa-l sa se joace in ploaie, sa sara prin balti sa calce pe iarba uda. Este o metoda buna de a invata prin joaca diferenta despre umed si uscat.
  • Tine cont si de deciziile copilului tau pentru a invata ca este important pentru tine si a intelege ca si parerea lui conteaza. Pune micutul sa te ajute prin casa, la sortat hainele, la aranjat jucariile, la dus gunoiul. Este important ca parintii sa isi responsabilizeze copiii pentru ca cei mici sa se simta folositori.
  • Respecta-ti copilul pentru ceea ce este si lasa-l sa se exprime liber. In procesul sau de formare, el trebuie sa experimenteze si sa cerceteze profund pentru a intelege exact despre ce este vorba. Ia in considerare tehnicile Montessori pentru a ajuta copilul sa exploreze la maxim spatiul din jurul sau. 

Educatia Montessori – o metoda care trezeste dorinta de cunoastere

Educatia Montessori pentru copiii mici este cea care stimuleaza dorinta de cunoastere. Cu cat stiu mai multe, cu atat sunt mai interesati sa descopere in profunzime. Metodele Montessori nu fac altceva decat sa motiveze copilul sa cunoasca tot mai mult prin joaca. Cu alte cuvinte, prin activitatile propuse acestea stimuleaza invatarea.

Nu uita ca nici un copil nu este la fel, fiecare are propriul mod de a invata. Lasa-ti copilul sa invete in ritmul sau si nu il grabi. Cel mic are o anumita ordine in idei, le coordoneaza atent si se concentreaza la ceea ce are de facut. Fiecare are propriul stil de invatare in drumul sau spre independenta.

Educatia Montessori evidentiaza grija pentru mediu si incurajeaza dezvoltarea creativa. Se pune accent pe aspectul senzorial al activitatii si se folosesc atat limbajul verbal cat si cel non-verbal. In plus, se valorifica foarte mult invatarea prin muzica, arta, povestiri, etc. 

Toate aceste metode folosite de educatia Montessori pentru cei mici slefuiesc copilul si il ajuta sa devina independent. Este foarte important ca cel mic sa se dezvolte intr-un mediu necompetitiv, pentru a reusi sa-si formeze o imagine de sine si sa aiba incredere in fortele proprii. Doar in acest fel poate face fata provocarilor, fara sa se lase descurajat. 

Rolul jucariilor Montessori

Jucariile Montessori reprezinta aliatul perfect in tot acest proces de invatare pentru ca sunt special create pentru a incuraja independenta celor mici. Acum, cei mici au o sansa in plus de a explora lumea din jur si a intelege mai bine anumite concepte. 

Pentru a-ti achizitiona simplu si rapid o astfel de jucarie acceseaza site-ul online Emag.ro.

Vei observa ca toate aceste jucarii sunt realizate din materiale de calitate, frumos colorate menite sa atraga atentia copilului inca de la primul contact vizual. 

Calitatea materialelor reprezinta un stimul puternic care trezeste interesul copiilor. Acestea sunt de diferite culori, texturi, au diverse forme si greutati si pot avea un miros aparte. 

Chiar daca cele mai multe jucarii sunt facute din lemn, acestea pot fi confectionate si din sticla, metal, piatra sau un material textil, mai moale sau mai dur la atingere. Educatia prin joaca se bazeaza pe dezvoltarea senzoriala, iar aceste jucarii stimuleaza copiii sa gandeasca cat mai clar, sa se concentreze mai bine si sa-si foloseasca cat mai mult imaginatia, lucru esential in educatia Montessori pentru copii mici.

Jucariile Montessori le permit copiilor sa se devolte atat in plan senzorial, cat si practic si cognitiv.  Ei exploreaza spatiul din jur pe baza simturilor, imita activitatile adultilor pentru ca jucariile seamana foarte bine cu obiectele din realitate si in cele din urma, ajung sa inteleaga anumite concepte matematice sau stiintifice pe baza materialelor care sunt folosite la confectionarea jucariilor. 

Descopera mai multe informatii pentru educarea si dezvoltarea copilului precum cursurile de engleza pentru incepatori sau cursurile ECDL.

Seraphinite AcceleratorBannerText_Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.