Pentru a se dezvolta armonios, copiii au nevoie de ingrijire si protectie. De asemenea, pentru formarea si dezvoltarea identitatii intr-un mod normal, ei au nevoie sa se simta in siguranta. In tot acest proces de dezvoltare a identitatii exista cateva etape vitale de care trebuie sa tii cont pentru a-i oferi copilului protectia necesara.
In calitate de parinte trebuie sa fii foarte atent la acest aspect, pentru ca este important sa cunosti toti pasii care contribuie la procesul de dezvoltare a identitatii copilului tau, cat si la socializare pe viitor.
Totodata, trebuie sa intelegi care sunt aspectele esentiale care joaca un rol important in procesul de formare si dezvoltare a identitatii copilului.
In dezvoltarea identitatii copilului se disting 6 aspecte principale care ajuta copilul sa isi descopere identitatea in societate. Iata despre ce este vorba.
Formarea identitatii copilului – perceptia numelui
Copilul are capacitatea de a percepe de mic care este numele sau si il asociaza cu propria persoana. Numele ocupa un rol esential in descoperirea si formarea identitatii. Daca nu ar avea un nume i-ar fi foarte greu sa isi dea seama cine este si nu ar putea percepe imaginea de sine.
Cei mici parcurg un proces indelungat de dezvoltare a identitatii de-a lungul timpului. La un an, el asociaza numele cu identitatea proprie apoi mai tarziu isi da seama ca e baiat sau fata, apoi poate distinge membrii familiei: mama, tata, frate sau sora, poate face diferenta dintre frati si prieteni si tot asa pana ce creste mare si constientizeaza si alte lucruri. Tot acest proces arata modul in care copilul evolueaza si percepe realitatea.
Formarea identitatii copilului – perceptia sexului
Copiii pot face diferenta intre fete si baieti in jurul varstei de 2 ani cand observa ca poarta haine diferite si au preocupari diferite vizavi de joc. Ceva mai tarziu, acestia ajung sa inteleaga si faptul ca exista diferente fizice fundamentale intre fete si baieti. Toate aceste aspecte care prind contur il ajuta sa isi defineasca imaginea de sine si contribuie la formarea identitatii copilului.
Perceptia familiei
Pentru a se cunoaste pe sine omul are nevoie de alti oameni cu care sa se compare. Ceilalti oameni pot vedea la tine lucruri pe care tu singur nu le poti vedea, ceea ce inseamna ca oamenii sunt dependenti de oameni, la fel cum copilul este dependent de parinti cand este mic.
Comunitatea de baza in care se dezvolta copilul este propria familie ce este compusa din mama, tata, frati, surori, unchi, matusi si bunici. Toti acestia formeaza universul copilului cand este mic.
La o varsta frageda copilul tinde sa fie foarte atasat de mama sa, iar in jurul varstei de 9 ani acesta este mai atasat de tata si ii place sa petreaca mai mult timp cu el. Perceptia familiei in care creste contribuie la dezvoltarea indentitatii copilului.
Dezvoltarea identitatii copilului in scoala
Scoala formeaza copiii si ii ajuta sa inteleaga mai bine relatiile interpersonale. Atunci cand acestia ajung la un grad inalt de maturitate emotionala se pot adapta usor la scoala. In caz contrar vor intampina reale dificultati. Relatia dintre copil-profesor devine personala iar de acest aspect depinde foarte mult modul in care se adapteaza la scoala si rezultatele obtinute. Atat profesorii cat si parintii au un rol foarte important in procesul de educatie al copiilor, dar si in dezvoltarea identitatii copilului.
Rolul culturii in formarea identitatii adolescentului este extrem de important si ar trebui bine inteles de parinti, dar si de cadrele didactice care au o mare responsabilitate.
Perceptia comunitatatii
Comunitatea in care traieste copilul este formata din oamenii pe care ii intalneste zi de zi, cum ar fi prietenii, vecinii sau cunoscutii cu care intra in contact in parc, pe strada, in magazine, la biserica sau la teatru. Toate aceste persoane au un impact asupra dezvoltarii identitatii copilului.
Din relatia cu ceilalti, cei mici invata maniere, obiceiuri, comportamente si atitudini noi si, pe masura ce se maturizeaza, constientizeaza ce este bine sa faca si ce nu.
In calitate de parinte poti face diferite jocuri de grup care ajuta copilul sa inteleaga mai bine ce comportamente sunt demne de urmat si de ce. La scoala, profesorii au rolul de a invata copiii informatii de pret si pun accent si pe bunele maniere.
Formarea identitatii de sine – jocul
Jocul…..un cuvant atat de iubit de catre copii. Prin joc copilul se descopera si reuseste sa se cunoasca mai bine. La fiecare varsta, cei mici isi manifesta un interes aparte vizavi de joc, pentru ca acestea fac parte din procesul lor de maturizare si ajuta la formarea identitatii de sine.
Pe masura ce cresc, jocurile vor fi mai elaborate. Cand sunt mici se joaca cu nisip, pietricele si apa, iar cand mai cresc fac castele impresionante din nisip. In functie de nivelul de cultura al copilului acesta isi arata interesul pentru un joc sau altul.
In calitate de parinte, trebuie sa intelegi nevoia fundamentala a copilului de a se juca si sa vezi care sunt punctele sale de interes. In acest fel, il poti ajuta sa se dezvolte armonios, urmarind indeaproape lucrurile care ii fac o reala placere.
Inca de la varsta frageda incepe sa apara necesitatea de a intelege modul in care sunt constituie functiile de baza si procesele psihice. Copilul evolueaza la fiecare varsta iar progresele se tin lant si la maturitate, totul contribuind la formarea si dezvoltarea identitatii.
Factori care influenteaza dezvoltarea indentitatii de sine
Sunt trei tipuri de influente care pot afecta dezvoltarea identitatii de sine: varsta, evenimentele din societate si evenimentele de viata. Toate ajuta copilul sa isi identifice propria persoana si sa isi defineasca si dezvolte propria identitate.
- Varsta – Modalitatea in care copiii isi dezvolta gandirea si limbajul se afla intr-un raport foarte strans cu varsta. La inceput pare a fi stangaci dar pe masura ce creste, copilul ajunge sa faca performante.
- Evenimentele sociale – Influentele cu caracter istoric sunt legate de evenimentele din trecut care au afectat o anumita generatie de oameni, cum ar fi razboaiele.
- Evenimentele de viata – influenteaza dezvoltarea copiilor in anumite momente din viata. Un astfel de exemplu poate fi divortul parintilor sau decesul unei persoane dragi.
Mai mult, in contextul existentei sale sociale copilul evolueaza, fiind influentat de conditiile de mediu, educatie, cultura si de rolul pe care il are in societate. Totodata, rolul culturii in formarea identitatii adolescentului este foarte important.
Formarea identitatii de sine si interactiunea sociala
Interactiunea sociala consta in toate contactele pe care copilul le are cu alte persoane si este un proces continuu care influenteaza dezvoltarea identitatii copilului. Pe masura ce copilul se maturizeaza din punct de vedere biologic, acesta ajunge la un nivel mult mai inalt de intelegere. In urma interactiunilor sociale pe care le are copilul de-a lungul timpului, isi formeaza personalitatea si identitatea de sine.
Recompensele si pedepsele joaca un rol foarte important in procesul de dezvoltare a identitatii. Exista si alte aspecte care influenteaza procesul, cum ar fi: intelegerea comportamentului oamenilor, rolurile din societate, precum si comunicarea verbala si non-verbala.
Formarea identitatii de sine prin comunicare
Atunci cand este mic, copilul ia contact cu lumea exterioara prin gestica, mimica si vorbe. Acestea ajuta copilul sa atraga zambetul, aprecierea parintilor sau imbratisarea – toate fiind semne de afectiune de care cel mic are nevoie constant.
Prin mesajul verbal sau non verbal, copilul stimuleaza parintii sa raspunda prin diferite comportamente care il ajuta sa isi formeze o imagine de ansamblu asupra lumii.
Copiii manifesta o tendinta puternica de a reactiona la comportamentul oamenilor din jurul sau. Inca de cand sunt mici copiii au o mare dorinta de sociabilitate iar prin interactiune cu alte persoane. Astfel ei isi contureaza personalitatea si isi formeaza identitatea de sine.
Formarea identitatii de sine prin plans, expresie faciala si contact vizual
Bebelusii sunt capabili sa interactioneze cu mama prin expresia fetei, plansul fiind o modalitate de comunicare si, totodata o strategie prin care copilul anunta parintii ca ii este foame, somn sau ca are nevoie de o imbratisare.
Cu timpul, mamele reusesc sa inteleaga imediat daca este vorba despre un plans motivat sau doar de un plans de rasfat. Intre copii si parinti cea mai importanta modalitate de comunicare este contactul vizual. Uneori privirea este mai sugestiva decat cuvintele.
Acest aspect sugereaza faptul ca prin intermediul privirii, copiii accepta sau refuza sa stea in preajma unor persoane. Prin mimica exprima bucurie si tristete deopotriva iar in jurul varstei de patru luni, copilul incepe sa isi manifeste preferintele.
Formarea identitatii de sine si socializarea
Procesul dezvoltarii identitatii de sine a copilului se afla intr-o stransa legatura cu procesul de socializare. Prin intermediul interactiunii cu diferite persoane, copilul intelege ca trebuie sa se conformeze cu anumite norme ale societatii si sa se supuna anumitor legi. Copiii dezvolta o natura foarte sociabila si au o mare disponibilitate de a invata.
In calitate de parinte, trebuie sa iti incurajezi copilul sa socializeze, pentru a-si descoperi mult mai usor identitatea. Modalitatile prin care poti face acest lucru pot fi: imitare si identificare, educatie (care implica pedepse si recompense), sau asteptari sociale. Procesul de imitare si identificare joaca rolul cel mai important in formarea identitatii de sine.
Imitarea parintilor si identitatea de sine
Copilul observa cu atentie persoanele din jur si comportamentul acestora. Prin joaca, copiii adopta roluri sociale si imita adultii. Sunt nenumarate jocuri prin care cei mici pot invata o multime de lucruri extrem de folositoare.
Toate aceste jocuri ajuta copilul sa invete diferite comportamente care ii vor folosi mai tarziu. Imitarea este de fapt o modalitate mai scurta de invatare, prin care copiii percep anumite lucruri cu ajutorul practicii.
Prin imitare copilul reuseste sa dobandeasca diferite deprinderi, intr-un mod extrem de eficient. Fara sa fie nevoie de informatii teoretice ci doar imitand un comportament sau altul, copilul este capabil sa invete mai mult decat ar invata prin procesul de invatare. Tot acest proces este definitoriu in dezvoltarea identitatii de sine.
Identitatea de sine si identificarea copilului cu cei din jur
Identificarea este un proces realizat prin invatarea bazata pe observatie. In principiu, copiii adopta un stil mai general de comportament, dar intr-o anumita situatie data se modeleaza dupa un anumit tip de comportament.
Identificarea are loc intr-o perioada lunga de timp, pentru ca cel mic reuseste sa se identifice doar dupa ce face diferenta de gen si sex si percepe rolurile sociale ca atare.
Prezenta modelelor demne de urmat in viata copiilor sunt absolut necesare pentru o dezvoltare armonioasa. In jurul copilului trebuie sa existe oameni care sa-l impresioneze prin felul lor de a fi sau prin rezultatele pe care le-au obtinut in viata.
In acest fel, el isi poate forma o imagine despre modul in care o persoana se comporta intr-un anumit rol social. Aceste modele de rol vor ajuta copilul sa se orienteze spre un comportament adecvat in viata si contribuie la dezvoltarea identitatii. In caz contrar poate sa genereze anxietate ce va trebui tratata ulterior.
Imitarea si incurajarea – esentiale in dezvoltarea si formarea identitatii de sine
De-a lungul timpul s-au facut diferite cercetari asupra modului in care lauda sau incurajarea influenteaza invatarea prin imitare si s-a descoperit faptul ca acestea au un rol pozitiv asupra dezvoltarii identitatii copilului. O actiune agresiva nu face altceva decat sa mareasca probabilitatea ca cei mici sa urmeze in continuare un comportament total gresit.
De asemenea, s-a demonstrat faptul ca apropierea dintr-o relatie are un impact pozitiv asupra procesului de identificare. Baietii care au o afectiune aparte pentru tatii lor si se simt foarte bine in compania lor sunt mult mai increzatori in sine decat cei care nu au o relatie apropriata cu tatii lor. In mod similar, fetele care au o relatie stransa cu mama lor se identifica mult mai usor cu feminitatea.
Prin urmare, se observa faptul ca imitarea si identificarea reprezinta modalitati de invatare de o importanta aparte pentru copii.
Pedepsele – metode de modelare a personalitatii
Copiii invata foarte mult prin imitare si identificare, dar ei sunt influentati si de alte comportamente ce sunt dobandite prin interactiunile pe care le au in societate.
Pedepsele au si ele un rol bine definit pentru ca reprezinta o modalitate de pregatire a copiilor pentru a se adapta exigentelor societatii. Copiii de ieri vor fi adultii de azi care isi propun anumite standarde de succes si primesc recompense si pedepse pentru atingerea sau depasirea acestora.
Pedepsele trebuie privite ca si reguli de modelare a personalitatii care ajuta copiii sa isi formeze deprinderi ce le sunt de mare folos in viata. Desigur, acest lucru contribuie considerabil la formarea si dezvoltarea identitatii.
Rolul societatii in modelarea comportamentului copiilor
Societatea este un alt factor care contribuie la modelarea comportamentului copiilor. Aceeasta se poate manifesta prin recompense si laude dar si prin pedepse, atunci cand copiii se comporta neadecvat. Daca in anumite situatii copiii reusesc sa atraga zambetele si atentia parintilor acestia se simt recompensati, iar daca au o purtare nepotrivita, atitudinea rezervata a celor din jur va fi perceputa ca o pedeapsa.
In calitate de parinte trebuie sa folosesti pedepse care dezvolta un simt puternic al constiintei si identitatii de sine a copilului. Este demonstrat faptul ca adultii care au o constiinta puternica, au primit in copilarie pedepse psihologice de la parintii lor.
Dintre pedepsele psihologice aplicate amintim: interdictia de a iesi din casa, de a se juca pe tableta, de a se uita la televizor sau reducerea banilor de buzunar. Toate au menirea de a-l face pe cel mic sa se simta vinovat pentru ceea ce a facut. In acest fel, el va face usor corelarea intre actiunile sale nepotrivite si pedepsele primite si, totodata, dezvolta o identitate armonioasa si echilibrata.
Rolul relatiilor sociale in procesul de formare
Relatiile sociale au un rol extrem de important pentru copii. Copiii se simt dezamagiti cand vad ca au provocat suferinta parintilor sau altor pesoane din societate.
Daca sunt insotite de explicatii logice care sa il ajute pe micut sa inteleaga regulile impuse de societate, pedepse au un rol eficient in dezvoltarea unei identitati de sine si constiinte echilibrate. Totodata, acestea trebuie sa fie axate pe incurajarea copilului catre a fi sociabil si a se comporta corespunzator.
Modalitatea in care copiii inteleg ce se intampla in jurul lor si percep cu ratiune reguli si comportamente, ii ajuta sa isi formeze o idee de ansamblu si contribuie la formarea identitatii copilului si a imaginii de sine.