...

Anxietate copii – cauze, simptome si tratament

Anxietatea la copii apare in urma resimtirii stresului iar aceasta tulburare le poate afecta viata foarte serios. Este vorba despre o afectiune psihica care poate modifica radical comportamentul copiilor si ii impiedica sa mai duca o viata normala. Pentru a indeparta aceasta afectiune este nevoie de un tratament special, pentru ca in lipsa acestuia copiii manifesta in continuare teama si ingrijorare. 

Anxietate copii – ce riscuri prezinta

Copiii care sufera de aceasta tulburare sunt predispusi esecului atat la scoala cat si in viata familiala. Daca anxietatea la copii nu este tratata corect, exista riscul ca in viata de adult, copilul sa se confrunte cu depresie si sa aiba chiar si tentative de suicid. In calitate de parinte, trebuie sa fii foarte atent la comportamentul copilului tau pentru a lua masurile necesare daca observi anumite nereguli. 

Ai grija pentru ca unele semne de anxietate pot fi confundate cu timiditatea. Nu lasa anxietatea sa isi puna amprenta in mod decisiv pe viata copilului ci cere ajutor medicului specialist.

Totodata, nu uita ca parintii anxiosi pot transmite anxietatea la copii prin felul lor de a fi si o protectie exagerata. 

Ce este anxietatea la copii

Daca te intrebi cum se manifesta si ce este anxietatea la copii este bine sa retii ca frica sau teama reprezinta unul din simptome. Astfel, unii copii se tem foarte tare sa nu fie separati de parinti si dezvolta si alte frici acute, care nu fac parte dintr-un comportament normal. Pe masura ce copiii cresc, ei isi manifesta frica de insecte, de intuneric, de animale, de tot ce ii inconjoara.

Anxietatea poate sa apara atat la copiii mici cat si la cei mai mari. Indiferent de varsta, insa, cand e vorba despre anxietate la copii, lucrurile trebuie tratate in mod foarte serios pentru a nu interfera cu dezvoltarea armonioasa a celui mic.

Ce pot face parintii?

Uneori temerile copiilor depasesc cu mult limita normalitatii, devenind exagerate. Daca aceste temeri ii genereaza suparare si mai mult decat atat, ii afecteaza performantele, cu siguranta copilul tau se confrunta cu o reala problema. 

Iata ce ar trebui sa faca parintii cu un copil anxios care prezinta acest simptom:

  • trebuie sa il ajute sa isi controleze cat mai bine aceste stari.
  • este foarte important sa dea dovada de rabdare si perseverenta pentru a elimina din mintea copilului anxios acea frica.
  • sa ajute copilul sa constientizeze teama. Daca si copilul anxios este constient ca sufera de aceasta afectiune si face efortul de a se trata, rezultatele finale sunt de cele mai multe ori satisfacatoare. 
  • sa isi pastreze bunavointa, sa invete diverse tehnici de psihoterapie cognitiv-comportamentala si sa lucreze intens, zi de zi. 

Pe langa toate aceste lucruri unde parintii pot ajuta un copil anxios, este indicat ca cel mic sa desfasoare anumite activitati impreuna cu psihoterapeutul pentru a-si imbunatati stima de sine si pentru a-si recapata increderea in fortele proprii.

Probleme de integrare

Copiii pot sa fie afectati de anxietate la orice varsta si sa dezvolte diverse temeri. Anxietatea la copii nu face parte din personalitatea acestora asa cum considera unii parintii, ci poate avea consecinte negative asupra vietii sale. 

Copiii anxiosi nu isi pot face prieteni si se integreaza foarte greu intr-un grup, pentru ca sunt foarte timizi. Lipsa prietenilor isi pune amprenta in mod negativ pentru ca ei se vor simti foarte singuri si le va fi imposibil de a se integra in societate. 

Anxietate la copii simptome si efecte

Pentru a putea interveni in timp util si a-i ajuta pe cei mici, parintii ar trebui sa stie tot ce se poate despre anxietate copii, simptome si efecte. Acestea pot fi:

  • Mentale – Tulburarea anxioasa la copii se resimte la nivel mental, ceea ce inseamna ca acestia se vor concentra foarte mult asupra unui gand repetitiv si vor simti si mai intens frica. 
  • Fizice – In alte situatii, copiii cu tulburare anxioasa pot resimti efectele la nivel fizic. Acestia devin foarte incordati din cauza fricii, fiind mereu in alerta si pregatiti sa se protejeze. Aceasta atitudine implica de cele mai multe ori si un ritm crescut al batailor inimii, respiratie dificila, transpiratie din abundenta si chiar stari de greata. De cele mai multe ori, copiii anxiosi acuza dureri de stomac, dureri de cap, diaree si oboseala. 
  • Comportamentale si emotionale – Tulburarea anxioasa la copii afecteaza comportamentul si starea emotionala a acestora. Astfel, copiii anxiosi devin nelinistiti, plang fara motiv, stau retrasi si nu se pot bucura de copilarie.

In cazurile de anxietate bebelusi, simptomele fizice si cele comportamentale si emotionale sunt singurele care pot fi depistate de parinti.  

Copii anxiosi – fobii specifice

Copiii anxiosi dezvolta frica de obiecte sau de anumite situatii care ar putea aparea. Cel mai intalnite fobii sunt: teama de intuneric, caini, pisici, inaltime, paienjeni si injectii.

Acestia dezvolta diferite tipuri de anxietate copii, cum ar fi:

  • anxietate de separare la copii
  • anxietate generalizata la copii
  • anxietate sociala la copii
  • tulburare obsesiv compulsiva la copii
  • sindrom de panica la copii
  • tulburarea de stres post-traumatic la copii
Anxietate de separare la copii

Anxietatea de separare la copii reprezinta frica intens resimtita de a fi despartiti de parinti, in special de mama. Asa se explica faptul ca ei sunt in permanenta nedezlipiti de parinti cand acestia sunt acasa, de frica sa nu fie parasiti. Ei nu vor sa mai mearga la scoala, nu accepta ca parintii sa plece in oras fara el pentru ca vrea sa fie mereu langa ei. 

Atunci cand nu se afla in apropierea parintilor, copilul cu anxietate de separare acuza dureri de cap sau de stomac, din cauza panicii produse si uneori fac ,,crize“. In mintea copilului anxios apare teama acuta ca ceva rau se poate intampla parintilor, cat timp el nu este in preajma. 

Anxietate generalizata la copii

Anxietate generalizata la copii se manifesta prin tendinta generala a celui mic de a se ingrijora exagerat din diverse motive. Astfel, copilul cu anxietate generalizata este mereu ingrijorat de sanatate, de temele de la scoala, de hoti, de furtuna si chiar si de problemele parintilor, cum ar fi imposibilitatea acestora de a plati facturile sau lucruri care nu ar trebui sa ii afecteze in mod normal. Copiii cu anxietate generalizata sunt foarte preocupati de fiecare aspect in parte, ceea ce ii impiedica sa faca performanta in orice domeniu.

Anxietate sociala la copii

Din cauza faptului ca nu au incredere suficienta in ei insisi, copiii cu anxietate sociala sunt nelinistiti atunci cand trebuie sa interactioneze cu alte persoane si nu le place sa fie in centrul atentiei. Copiii anxiosi care dezvolta o teama exagerata nu vor fi priviti bine si nici acceptati usor in grupuri. Acestia evita sa vorbeasca la telefon, sa raspunda la intrebari din clasa sau sa poarte conversatii cu copii necunoscuti.  

Tulburare obsesiv-compulsiva la copii

Tulburarea obsesiv-compulsiva apare la copiii care sunt concentrati pe anumite actiuni, pentru mult timp, din cauza diverselor temeri pe care le au in minte. Unii copii cu tulburare obsesiv-compulsiva sunt mereu preocupati sa pastreze ordinea in camera in mod excesiv ceea ce ii impiedica sa desfasoare anumite actiuni, de frica sa nu faca deranj. Atunci cand sunt obsedati sa isi organizeze lucrurile intr-un anume fel, depasesc nivelul normalitatii, iar parintii ar trebui sa consulte un medic de specialitate.

Sindrom de panica la copii

Copiii care sufera de acest sindrom, au mereu teama ca vor avea atacuri de panica, si anume o frica intensa asociata cu batai rapide ale inimii, transpiratie si senzatie de sufocare. Copii cu sindrom de panica, sau atacuri de panica, au impresia ca mor si ca nu mai au nici o scapare. Copiii anxiosi mici se confrunta deseori cu aceste afectiuni, adolescentii fiind constienti de ceea ce se intampla si facand fata mai bine situatiilor.

Tulburare de stres post-traumatic la copii

Aceasta tulburarea de stres post-traumatic la copii, apare ca urmare a unui eveniment neplacut, care a trezit frica in mintea lor, cum ar fi: un accident de masina, furtuni puternice, cutremure, abuz sexual. Fiecare eveniment de acest fel reprezinta o trauma pentru copii. In majoritatea situatiilor, aceasta reactie dispare treptat, dar in anumite cazuri se manifesta pentru mai mult timp. 

Copiii anxiosi cu tulburare de stres post-traumatic au tendinta sa se comporte ciudat, pentru ca isi imagineaza ca acel eveniment neplacut se intampla din nou sau implica intr-un fel sau altul elementele de trauma in jocul lor. Din cauza faptului ca mintea lor este preocupata continuu de evenimentele neplacute din trecut, copiii anxiosi cu tulburare de stres post-traumatic sunt agitati, irascibili si au probleme de somn.

Anxietate copii – cauze si efecte

Exista o multime de factori care cauzeaza stari de anxietate la copii, cum ar fi: genetica, modul in care reactioneaza parintii, factorii de stres.

Anxietatea la copii se manifesta printr-un mod de gandire aparte si un mod de actiune absurd, deoarece au un comportament obsesiv. Copiii anxiosi cred ca lumea in care traiesc este extrem de periculoasa, pentru ca fiecare situatie noua ii provoaca teama.

Copiii anxiosi nu se pot bucura de copilarie, pentru ca ei vad la fiecare pas un real pericol, de aceea le este teama si sa se joace. Modul in care gandesc le ofera suficiente motive pentru a le justifica temerea. 

Ei se feresc de lucrurile de care le este frica, evita anxietatile, dar au in continuare convingerea ca acestea exista. 

Tratament anxietate copii

De obicei, medicii specialisti, in urma unui consult care implica si un chestionar anxietate copii, recomanda medicamentele antidepresive care ajuta copiii cu anxietate sa inlature starile de teama. Doar medicul psihiatru poate prescrie medicamentele cele mai potrivite. Pentru ca simptomele de anxietate copii sa nu reapara, tratamentul trebuie urmat atat cat recomanda medicul.

De asemenea, terapia cognitiv-comportamentala previne riscul de crize de anxietate copii si ajuta copiii anxiosi sa isi schimbe modul de gandire si sa actioneze normal in situatii care le provoca panica si temerile. Ei isi gestioneaza mai bine trairile si emotiile intense si se confrunta mai bine cu temerile lor. 

In plus, psihoterapia cognitiv-comportamentala, care implica si un test anxietate copii, ajuta copiii anxiosi sa invete cum isi pot controla emotiile apeland la anumite strategii de relaxare. Ei isi observa in mod obiectiv gandurile si comportamentele negative si incearca sa le inlocuiasca cu unele pozitive. 

Cele mai eficiente terapii pentru anxietate copii

  • Terapie cognitiv-comportamentala –ajuta copilul anxios sa isi puna gandurile in ordine si sa vada lucrurile cat mai clar;
  • Terapia interpersonala –ajuta copilul anxios sa devina mai comunicativ cu prietenii, colegii ,dar si cu parintii;
  • Terapia ce are ca scop rezolvarea problemelor existente –ajuta copilul anxios sa-si inteleaga trairile si sa-si gestioneze mai bine simptomele.

Tratament alternativ pentru anxietatea la copii – schimbari in stilul de viata

De cele mai multe ori pentru a grabi ameliorarea cauzelor, simptomelor si efectelor, medicii recomanda pentru anxietatea la copii ca tratament adiacent cateva schimbari in stilul de viata. Desigur, toate acestea se pot realiza numai cu sprijinul parintilor sau al bunicilor copilului anxios. Iata despre ce este vorba:

  • modificari in viata de familie – Daca membri familiei schimba anumite lucruri in ceea ce priveste ritualul zilnic, acest comportament ajuta copiii sa-si inlature temerile.
  • adoptarea unei alimentatii sanatoase – Este absolut necesar ca cel mic sa aiba o dieta sanatoasa si echilibrata, pentru ca aceasta ii ofera o stare de bine, atat fizica cat si mentala, insa este necesara si pentru un bun sistem imunitar. De aceea parintii sunt sfatuiti sa evite dulciurile bogate in zahar si sa aduca in alimentatia copilului anxios produse sanatoase precum nucile, semintele, pestele, fructele si legumele proaspete. De multe ori in urma acestor schimbari efectele pozitive se vad in numai cateva zile.
  • atragerea copilului anxios in activitati creative – Parintii sunt sfatuiti sa atraga cat mai des copilul in diverse activitati care ii dezvolta imaginatia si creativitatea. Aceste activitati ajuta copilul anxios sa se indeparteze de gandurile negative, sa se concentreze pe lucruri pozitive si ii confera o stare de bine. Activitatile creative sunt o solutie excelenta pentru a ajuta copilul sa nu se mai lase prada gandurilor care ii trezesc temeri nejustificate. In acelasi timp poate citi povesti sau chiar sa asculte povesti audio pentru a-i stimula creativitatea si imaginatia.
  • implicarea totala in viata copilului anxios – Parintii au un rol foarte important in acest context. Prin activitatile pe care le fac impreuna, pot ajuta copilul anxios sa uite de stres si temeri. Iesirile in aer liber, plimbarile scurte, ciclismul in familie, rasul, glumele si toate activitatile realizate impreuna ajuta enorm copilul sa depaseasca starile de anxietate. 

Parintii sunt sfatuiti de medici si specialisti ca atunci cand au un copil anxios sa se implice cat mai mult in viata acestuia, atragandu-l constant in activitati care ii fac placere. Totodata, parintii ar trebui sa incurajeze copilul sa coopereze, prin daruri si recompense care sa il ajute sa simta ca a facut un lucru bun si ca ar trebui sa continue in acea directie. Cu cat preocuparile copilului anxios sunt mai placute si ii aduc mai multe bucurii, cu atat el se va gandi mai putin la lucrurile negative si ii va fi mai bine.

  • implicarea in programe de exercitii fizice – Este dovedit faptul ca sportul imbunatateste modul de gandire, relaxeaza mintea si bucura sufletul. Exercitiile fizice sunt foarte importante deoarece ofera o stare de bine corpului si ajuta copilul anxios sa inteleaga ca este absolut normal ca atunci cand depune efort sa i se accelereze bataile inimii.
  • practica yoga si exercitii pentru anxietatea la copii – Yoga ajuta la indepartarea starilor anxioase, pentru ca necesita o foarte buna concentrare pe aspecte pozitive. In plus, ajuta copiii anxiosi sa isi controleze mai bine respiratia si implicit sa devina mai calmi. Totodata chiar si rugaciunile pot fi o forma de tratament in cazul anxietatii la copii.
  • intocmirea unui jurnal – Parintii pot incuraja copilul anxios sa noteze intr-un jurnal toate trairile fericite pentru a intelege mai bine care sunt evenimentele care il fac sa se simta bine. In acest fel, copilul anxios va intelege ca viata lui este presarata cu multe evenimente pozitive si nu va mai fi tentat sa dea atentie evenimentelor negative, care ii aduc de obicei tristete si teama.
  • colaborarea cu psihoterapeutului – Comunicarea parintilor cu psihoterapeutul copilului anxios este esentiala pentru a tine situatia sub control si a ameliora problemele.

Copil anxios – ce se mai poate face pentru binele lui

  • Psihiatrie pediatrica: medicul face o evaluare initiala, stabileste un diagnostic corect, iar in urma acestor evaluari, recomanda un tratament adecvat copilului anxios.
  • Evaluare psihologica: unii copii cu anxietate au nevoie de interventii psihologice, iar psihologul va evalua toate patologiile, la final va ofera un diagnostic complet.
  • Psihoterapie: psihoterapeutul va lucra impreuna cu cei mici si cu parintii. Folosind tehnici si metode speciale care reusesc sa combata anxietatea la copii. 
  • Tratament naturist pentru anxietate la copii: daca parintii au incredere in tratamentele naturiste mai mult decat in cele traditionale, in cazurile mai severe, medicii pot recomanda si un tratament naturist pentru anxietate la copii. De asemenea, pentru a ajuta micutul se poate prescrie si un sirop pentru anxietate pentru copii. 

Mediu in care ar trebui lucrat cu copilul anxios

Toate activitatile menite sa ajute un copil anxios trebuie sa se desfasoare intr-un cadru placut, pentru ca cel mic sa se simta cat mai bine, si sa perceapa activitatea intr-un mod distractiv. Psihoterapia este foarte eficienta si pentru membrii familiei pentru ca acestia sunt cei care ii ofera un real sprijin in lupta cu anxietatea. In plus, parintii pot invata de la psihoterapeut cum sa aplice acasa anumite tehnici si metode deosebit de benefice. 

Copiii care prezinta probleme severe de anxietate trebuie supusi unei forme complexe de interventie. Insa, indiferent de severitatea afectiunii, rolul parintelui este unul decisiv, de aceea trebuie ca acestia sa se implice de fiecare data cand observa ca cel mic are un comportament neadecvat.

Fiecare copil merita sa se bucure din plin de copilarie si trebuie ajutat sa-si depaseasca temerile, pentru a percepe lumea din punct de vedere pozitiv. 

Afla mai multe si despre alergiile la copii sau despre bolile copilariei.

Seraphinite AcceleratorOptimized by Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.